Häiden budjetointi

 Budjetointi, se paljon puhuttava ja vihastuttava asia häiden järjestämisessä. Mistä kaikesta se budjetti koostuu? Miten budjetti kannattaa tehdä, ja mitkä asiat vaikuttavat budjetin suuruuteen? Lähden avaamaan näitä asioita oman kokemuksen perusteella. En kuitenkaan väitä, että kaikki mitä sanon, olisi kiveen kirjoitettua. Moni asia vaikuttaa budjetin suuruuteen, kuten paikkakunta, juhlapaikan vuokra, ruuan hinta ja livemusiikki. Kerron kuitenkin ensin omasta taustastani, miksi koen budjetoinnin ja Excelin pyörittämiset lähes lempi puuhakseni.

Olen lapsuuteni viettänyt maatilalla. Omat vanhempani ovat maatalousyrittäjiä, joten kuittien ja numeroiden pyörittely on tullut pitkällä juoksulla tutuksi. Koulussa jo olin hyvä pyörittelemään numeroita matematiikan tunneilla, ja sain hyviä arvosanoja. Lähdin peruskoulun jälkeen opiskelemaan hiusalaa, ja yrittäjäksi ryhtyminen alkoi kiinnostamaan. Valmistuin koulusta, mutta ala ei kuitenkaan tuntunut omalta, ja jatkoin opiskeluja leipuri-kondiittoriksi. Oman yrityksen perustaminen kutkutteli edelleen, mutta elämä puuttui peliin, ja suunnitelmat muuttuivat.

Ryhdyin vuonna 2015 partiossa oman kotilippukuntani rahastonhoitajaksi. Hommaa oli helppo pyörittää sivussa, kun olin kotona vastasyntyneen lapsen kanssa, ja lippukunnassa ei rahaliikennettä ollut mitään hurjia määriä. Budjetointi siis tuli viimeistään tämän pestin myötä tutuksi, ja sitä hommaa tein aina tuonne vuoteen 2020 kevääseen saakka. Jotain kai tuli oikein tehtyä, kun minut palkittiin kaksin kerroin ansiokkaasta työstä lippukunnassa; ensin lippukunnan oma standaari, ja sitten Pohjanmaan Partiolaisten pronssinen ansiomitali!

******************************

Sitten itse asiaan. Miten aloitin budjetin laatimisen? Ensimmäisenä otin avuksi Tahtoon kätevän kukkaro-ominaisuuden. Heitin budjetiksi ensin summan, jonka sain laskemalla vieraiden määrän kerrottuna 80 eurolla (koska se on kiva puoliväli 50 ja 100 välillä), eli omassa tapauksessa 34*80=2720€, ja tasaluvuksi päätin pyöristää alaspäin, eli 2500€ (mikä olisi 73,53€/hlö). Sovellus antaa budjetin perusteella valmiit luvut kuhunkin valmiiksi listattuun kuluerään, ja lähdin tästä listasta hiomaan omaan tarkoitukseen sopivaa budjettialustaa.

Me emme laske budjettiin häämatkaa emmekä meidän pukuja (+korut, kengät, hiukset, meikit), sillä mies tulee pitämään oman pukunsa ja itse myyn oman pukuni eteenpäin, joten maksamme omamme sekaamatta lukuja yhteisesti maksettavaan budjettiin. Hääyön majoitukseen emme käytä rahaa, sillä jäämme juhlapaikalle hääyöksi nukkumaan omaan asuntovaunuumme. Muut-osiosta löytyy avioehdon ja vihkijän kustannusarviot. Lisäksi, emme ole ostamassa erillisiä sormuksia, meille riittää kihlasormukset. Vihkisormusten tilalle olemme harkinneet pienten sormitatuointien ottamista, sillä me molemmat olemme elintarvikealalla töissä, joten sormuksia emme saa pitää töissä ollessamme, tatuointi taas kulkisi koko ajan mukana. Ja kaiken lisäksi, tatuointi oli mieheni ehdotus, mikä oli yllättävää!


Sain siis poistella listalta raa'alla kädellä meille turhia kuluja. Tällä hetkellä kukkaro näyttää suunnilleen tältä (anteeksi mobiililaitteiden käyttäjät!)  ------>

Seuraavaksi aloin kartoittamaan, mitä mahdollisesti juhlapaikka voisi maksaa. Täällä meillä päin pääsee jopa yli puolet halvemmalla, kun vain lähtee yli 20km pois kaupungin keskustasta. Halvin juhlapaikka, johon meidän juhlaväki olisi mahtunut, maksoi 70e/vkl. Mutta se paikka jätettiin pois vaihtoehdoista, sillä haluamme tarjota vieraillemme yösijan juhlapaikan läheisyydestä. Löysimme hyvien kulkuyhteyksien päästä kaksi vaihtoehtoa, joita kävimme katsomassa. Kummatkin olivat 20km päässä meidän kotoa, ja molemmat maksoivat (pe-su) 400€ paikkeilta. Mutta niistä lisää erillisessä postauksessa!

________________________________

Vinkki! Etsi juhlapaikkoja kaupungin laidalta, pienemmistä kylistä. 
Seurantalot ja kylätalot ovat usein edullisempia vaihtoehtoja!
Tarkista myös lähikuntien tarjonta. 

________________________________



Ensimmäinen isompi kuluerä on ruoka ja juoma. Ensin ajattelimme, että tekisimme itse, mutta vieraiden vähyyden vuoksi päädyimme kuitenkin pitopalveluun. Se helpottaa huomattavasti meidän juhlimista, kun on yksi murehtimisen aihe pois laskuista. Jos vieraita olisi kutsuttu enemmän, olisimme todennäköisesti vuokranneet soppatykin pihaan, ja tarjoiltu jotain lihakeittoa kertakäyttölautasilta. Hyvin juhlavaa..... Mutta se olisi ollut halvin vaihtoehto. Toki toinen, ehkä hieman juhlavammaksi saatava vaihtoehto olisi ollut laatikkoruoka ja siihen päälle salaatti, ja ne olisi voitu tilata valmiina esimerkiksi ammattikoululta tai pitopalvelulta, jos itse ei olisi ehditty tehdä.



________________________________

Vinkki vitonen! Etsi pitopalveluita myös naapurikunnista. 
Tarkista mahdolliset opistot ja ammattikoulut.
Tarjoiluun voi pyytää avuksi ystäviä, sukulaisia, tai esimerkiksi 4H-yrittäjiä.

________________________________

Budjetista on jäänyt pois myös yksi iso kuluerä, nimittäin livemusiikki. Vaikka live-esiintyjä olisi tunnelmallinen lisä juhlaan, ei meidän hääpaikalla ole tilaa bändille. Pieni vierasmäärä, ja molempien sukujen vahva karaoke-innostus ja -osaaminen oli syynä live-esiintyjän poisjäämiselle, joten livemusiikin tilalle valitsimme karaoken. Häävalssin ja loppuillan bileet soitamme Spotify-listalta, mikä meille on enemmän kuin riittävä. Mielessäni on kuitenkin ollut vihkimisen yhteyteen jokin laulu, jonka esittäjäksi ajattelin erästä tuttavaani, mutta tällä hetkellä se on vielä ajatuksen tasolla. Kaasollani on myös kaunis ääni, mikä olisi myös yksi vaihtoehto.

________________________________

Voihan vinkki! 
Jos haluat karaoken osaksi häitäsi,
suosittelen ottamaan Singan tai Muvikan 48h rajattoman käyttöoikeuden! 

________________________________

 Tällä hetkellä meidän kokonaisbudjettimme on muutaman satasen vajaan 3000 euroa, mutta toivon, että arvio laskisi kuitenkin lähemmäs tuota 2500 euroa, kunhan hinnat alkavat selviämään! Julkaisen blogiini myös erillisen sivun, jonne päivittelen budjetin etenemistä. Lasken myös henkilöbudjetin, josta erittelen myös, mikä on juhlapaikan ja ruokien osuus per henkilö.

Jos tulee kysyttävää budjetoinnista, kysy rohkeasti! Vastaan mielelläni kysymyksiin, en tähän varmasti muistanut ihan kaikkea kertoa. :)


Oliko budjetointi mielestäsi helppoa? Onko budjettinne pysynyt aisoissa?

Mistä olette pihistelleet, mihin panostatte?

Kommentit

Kuukauden suosituimmat postaukset

Kaasokosinta

Juhlatilan valinta

Miksi aloitin bloggaamisen?